Wersja podstawowa musu czekoladowego. Smak zależy od użytej czekolady, powinna być dobra, ciemna – gorzka lub półsłodka. Jajka świeże, aby białka ubiły się na sztywno.
Polecam, znakomity.
Składniki, 4 porcje:
czekolada ciemna – 100g
jajka – 4szt.
sól – szczypta
4 pucharki
Metoda:
Jajka sparzyć wrzątkiem przez 3 sek.
Czekoladę roztopić na parze, np. w metalowej miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z roztopioną czekoladą, ostudzić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
1/3 ubitych białek wymieszać dokładnie z masą czekoladową.
Następnie delikatnie, powoli wymieszać z resztą białek.
Rozłożyć do pucharków, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego 🙂
Dorota
brzmi wysmienicie 🙂