Mus czekoladowy

Wersja podstawowa musu czekoladowego. Smak zależy od użytej czekolady, powinna być dobra, ciemna – gorzka lub półsłodka. Jajka świeże, aby białka ubiły się na sztywno.

Polecam, znakomity.

 

Składniki, 4 porcje:

czekolada ciemna – 100g

jajka – 4szt.

sól – szczypta

 

4 pucharki

Metoda:

Jajka sparzyć wrzątkiem przez 3 sek.

Czekoladę roztopić na parze, np. w metalowej miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z roztopioną czekoladą, ostudzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

1/3 ubitych białek wymieszać dokładnie z masą czekoladową.

Następnie delikatnie, powoli wymieszać z resztą białek.

Rozłożyć do pucharków, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.

Smacznego 🙂

Dorota

 

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Jeden komentarz do “Mus czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.