Babka piaskowa z wiśniami

Przepis na ciasto piaskowe z posmakiem skórki cytrynowej. Ciekawy dodatek wiśni, które powinny być bardzo dobrze osuszone i oczywiście bez pestek. Jeśli przechowuje się ciasto dłużej niż 1 dzień, powinno znajdować się w lodówce. Przepis według Australian Women’s Weekly.

Składniki

wydrylowane wiśnie z kompotu – 680g słoik lub świeże – ok.1/2 kg

125g masła

skórka otarta z 1 cytryny

3/4 szklanki* cukru

2 jajka

1.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany ok. 30%

1/4 szklanki mleka

cukier puder do posypania gotowego ciasta

*1 szklanka = 250ml

forma z kominem na babkę 22cm

Metoda

Piekarnik nagrzać do 180℃ bez termoobiegu. Formę nasmarować masłem i obsypać mąką, strząsnąć nadmiar. Wiśnie osączyć na sitku, rozłożyć na papierowym ręczniku i osuszyć.

Masło rozetrzeć do miękkości. Dodać skórkę cytrynową i cukier, utrzeć łyżką lub mikserem. Dodać jajka, po jednym, stale ucierając do dobrego połączenia składników.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Mleko ze śmietaną dodać do reszty składników, mieszać do całkowitego połączenia.

Połowę masy wyłożyć do formy, rozłożyć na niej wiśnie, przykryć pozostałą częścią masy. Piec przez ok. 30min. Ciasto powinno być lekko zrumienione i odstawać od brzegów formy.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie przez 10 min., wyjąć odwracając. Gdy ostygnie można posypać cukrem pudrem, używając sitka o małych oczkach.

Smacznego,

Dorota M.

ciasto piaskowe z wiśniami

IMG_6684 (1)

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.