Dynia upieczona w pomidorach może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Pozostaje lekko twardawa. Resztki można przykryć folią aluminiową, przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia w piekarniku. Przepis na podstawie tego z książki „Everything I know about cooking I learned from the Country Women’s Association of NSW”.
Składniki
około 1/4 – 1/2 dyni – dowolnego rodzaju, z obciętą skórą i pokrojonej na kawałki ok. 2,5cm
1 średnia cebula pokrojona w grubą kostkę
1 łyżka pietruszki posiekanej
sól i pieprz – po ok. 1/2 łyżeczki lub do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo 1 łyżka do natłuszczenia formy
400g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
forma do pieczenia około 20x30cm
Metoda
Formę do pieczenia wysmarować oliwą, umieścić w niej dynię, cebulę, pietruszkę, sól, pieprz i oliwę, wymieszać i rozłożyć równomiernie w formie. Polać pomidorami wraz z sosem z puszki, lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180℃ bez termoobiegu przez 30 minut.
Super przepis!
Ja uzywam dynie hokkaido i nie obcinam skóry, smakuje wysmienicie
Jesz ze skórą?