Lekkie, chociaż pożywne danie. Jajka gotowane na miękko lub półtwardo w pomidorach to pyszne śniadanie, jeśli możemy poświęcić 10-15 min. rano, aby je przygotować.
Porcja dla 2 osób
Składniki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku obrane i grubo pokrojone
1/3 łyżeczki płatków chilli
puszka (400g) pomidorów lub 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
4 jajka
1 łyżeczka posiekanych listków pietruszki
sól i pieprz do smaku
Metoda
Oliwę, czosnek i chilli umieścić w małym rondlu, podgrzać, smażyć przez 1 min. Dodać pomidory z sosem – jeśli pomidory są w całości, rozgnieść lub pokroić na mniejsze kawałki. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 min. częściowo przykryte pokrywką.
Do garnka z pomidorami wbić jajka, gotować prze kolejne 5-7 min. na małym ogniu bez mieszania. Białka powinny być scięte, a żółtka najlepiej półpłynne. Posypać solą, pieprzem i pietruszką.
Podawać z chlebem.
Smacznego!