Kruchy placek ze śliwkami

Najlepszy przepis na kruchy placek ze śliwkami, jaki znam. Jest to przepis siostry Anastazji Pustelnik FDC, pochodzi z książki “102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”, którą bardzo polecam. Zamieszczam na blogu na prośbę rodziny i znajomych, łasuchów i smakoszy.

Ciasto, które nie rozmięka nawet przy dużej ilości owoców. Bardzo dobre zaraz po upieczeniu, ale warto poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy pokroić, bo lepiej zachowa swoją strukturę.

W oryginalnym przepisie zmieniłam bardzo niewiele: stosuję tylko masło zamiast kombinacji margaryny i masła.
Poza tym, zwykle na blachę 37x24cm daję około 1 kg śliwek – zamiast 2kg jak w oryginale – ułożonych blisko siebie w jednej warstwie. W przypadku mniej wodnistych owoców, na przykład brzoskwiń, używam 2 kg – przepis z tej samej książki. Być może moje śliwki są zbyt wodniste? Prawdopodobnie tak właśnie jest – w buszu śliwki węgierki mają tylko nieliczni szczęśliwcy i to w małych ilościach. Ja wybieram jak najbardziej podobne z tego, co jest – ostatnio blood plums o zielonkawej skórce i dosyć spoistym ciemnoczerwonym miąższu. Smaczne, chciaż rozpadają się szybko w czasie pieczenia; bardzo dobre z kruszonką z jednego z poprzednich przepisów.

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy (1 łyżka)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
2-3 łyżki śmietany
2 łyżki octu jasnego

Dodatki:
1kg (lub 1-2kg) śliwek umytych i osuszonych, z usuniętymi pestkami (Fot.1)
3-4 lyżki bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

forma do pieczenia o wymiarach około 37x24cm, spód wyłożony papierem do pieczenia lub całość wysmarowana masłem i obsypana mąką

Metoda

Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto robotem lub ręcznie.
Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część rozłożyć na blasze.
Piekarnik nagrzać do 180℃ bez termoobiegu.
Jeśli ciasto w czasie wyrabiania zbytnio zmiękło – masło zaczęło się topić, wstawić do lodówki blachę z ciastem i pozostałą część na około 15 min. Następnie posypać bułką tartą, ułożyć śliwki (Fot.2) i pokruszyć na wierzchu resztę ciasta.
Piec przez 50-60 minut. Po około 30 min. pieczenia sprawdzić  i być może przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej, jeśli ciasto przyrumieniło się wystarczająco i nie chcemy, żeby spiekło się bardziej na wierzchu.
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia (Fot. 3). Jeśli ktoś chce, posypać cukrem pudrem – przesiać cukier puder przez sitko nad powierzchnią ciasta. Pokroić na prostokątne kawałki (Fot.4).

IMG_9442
Fot.1 Śliwki pokrojone bez pestek; blood plums
IMG_9451
Fot.2 Śliwki ułożone na cieście; jedna warstwa, przekrojona powierzchnia do góry
IMG_9454 (2)
Fot.3 Ciasto po upieczeniu
IMG_9463
Fot.4 Gotowe

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.