Pavlova

Australijski i nowozelandzki deser na specjalne okazje nazwany na cześć rosyjskiej baleriny Anny Pavlovej. Jest to duża delikatna beza pieczona i serwowana na tej samej podstawce. Górna część pokryta bitą śmietaną i udekorowana owocami. Efektownie wygląda polana miąższem i pestkami marakui (passionfruit pulp), doskonałe są też truskawki, kawałki mango lub czarne jagody.
Beza na wierzchu ma twardawą skorupkę, w środku miękka i gąbczasta. Słodka jak to beza, dobrze komponuje się z bitą kwaśną śmietaną i owocami.
Talerz lub patera używana w przepisie powinna nadawać się do pieczenia w piekarniku.
Dodatek kilku kropli soku z cytryny lub szczypty cream of tartar (kwaśny winian potasu) stłumi nadmiernie jajeczny smak deseru – czasem przytrafia się oraz wzmocni biały kolor.

Składniki

5 białek jaja
1 1/4 szklanki drobnego cukru – jasnego jeśli zależy nam na białym kolorze lub ciemnego
(proporcje białek do cukru:  100g : 150g, warto zważyć)
2 łyżki stołowe płaskie mąki kukurydzianej, ziemniaczana może być
szczypta „cream of tartar” lub kilka kropli soku z cytryny
300ml śmietany do ubijania 36%
owoce do dekoracji, np.: marakuja
dodatkowo 1 łyżeczka masła i ok. 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do wysmarowania i obsypania patery

patera, talerz lub okrągła blacha do pieczenia o średnicy ok. 30cm

Metoda

Piekarnik nagrzać do 150℃ bez termoobiegu. Środek patery nasmarować masłem zostawiając ok.3,5cm wolny pasek dookoła brzegów, przesiać mąkę na wysmarowaną powierzchnię.

Białka ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Miksować do uzyskania gęstej masy.
Delikatnie dużą szpatułką wmieszać przesianą mąkę razem z cream of tartar lub sokiem z cytryny.

Ubite białka przełożyć na środek patery, uformować cylinder o średnicy ok. 23cm, z lekkim wgłębieniem w centrum. wygładzić brzegi silikonową lub metalową szpatułką.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100℃.
Piec bezę przez ok. 1,5h w dolnej części piekarnika, do uzyskania suchej skorupki na wierzchu.
Piekarnik wyłączyć, zostawić pavlovą w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

Bezpośrednio przed podaniem na górnej powierzchni rozprowadzić ubitą śmietanę i udekorować owocami.

Smacznego

Dorota M

IMG_7112
Pavlova z truskawkami
IMG_6925
Pavlova z marakują
IMG_6915
przed pieczeniem
IMG_6918
po upieczeniu

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.