Marchewka z groszkiem

Popularna warzywna część drugiego dania. Dzieci zwykle lubią, ale mam jedno takie, co bawi się w Kopciuszka i pracowicie wybiera groszek.
Proste i dostępne składniki. Znakomicie nadaje się do zamrażania i odgrzewania.
Jeśli ktoś lubi, można dodać mąkę, wtedy uzyskamy gęstszą i bardziej gładką konsystencję potrawy. Ja zwykle dodaję, ale mało.

Składniki

4-5 średnich marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli lub do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu lub do smaku
1 łyżeczka estragonu (tarragon) suszonego
opcjonalnie: 1 łyżka mąki i pół łyżki masła

Metoda

W garnku, najlepiej o grubym dnie, podgrzać masło, dodać marchewkę. Smażyć ok. 2 min. mieszając. Dodać cukier, sól, pieprz i estragon, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić/ gotować na małym ogniu przez  około 10 min., aż marchewka częściowo zmięknie – powinna zachować twardawą konsystencję. Dodać groszek, wymieszać, przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu przez 5 min.

Można dodać dodatkowo masło połączone/ rozgniecione z mąką lub oddzielnie włożyć masło i posypać mąką, wymieszać. Podgrzewać przez 1-2 min., mieszając. Gotowe!

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.