Kruche drożdżowe słodkie precle z makiem lubiane przez dzieci, również te australijskie, przyzwyczajone do nieskomplikowanej brytyjskiej kuchni. Są kruche, ale nie twarde, o dość luźnej strukturze, którą zawdzięczają drożdżom.
Precle powstają z połączenia ciasta kruchego i drożdżowego, które przygotowuje się osobno a potem miesza. Rosną podczas pieczenia i przyjmują lekko gąbczastą formę.
Drożdżowe wymaga wyrabiania, mikserem łatwiej oczywiście – w tym przepisie dokładne wyrobienie nie jest aż tak istotne; ciasto nie wymaga wyrastania oprócz początkowego wyrośnięcia drożdży przed dodaniem ich do ciasta.
Wielkość precli zależy od naszych preferencji. Moje najmniejsze to około 5×7 cm i 6mm grubości, zbyt małe i cienkie są za twarde. Optymalne wydają mi się 8x10x1 cm zrobione z wałka ciasta o długości około 28 cm i tę wielkość podaję w poniższym przepisie.
Przepis na podstawie „Ciasta ciastka ciasteczka wypiek domowy”, Jan Czernikowski.
Składniki, ciasto kruche
150g masła
100g cukru
1 żółtko, białko zostawić do posmarowania precli
250g mąki
Składniki, ciasto drożdżowe
7g drożdży w proszku
125g / pół szklanki ciepłego mleka
250g mąki
100g cukru
150g masła
1 jajo
1 białko i mak do posypania precli
około 24 sztuki
Metoda
Drożdże wsypać do mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić na ok. 15 minut aż drożdże zaczną rosnąć i mieszanina zwiększy objętość dwukrotnie.
W międzyczasie zagnieść ciasto kruche. Jeśli ręcznie: najpierw masło rozetrzeć, połączyć z cukrem, potem z żółtkiem, na końcu mąka.
Na ciasto drożdżowe wymieszać mąkę i cukier, dodać wyrośnięte drożdże, jajo i masło, zagnieść ciasto, wyrobić aż zacznie odstawać od miski.
Oba ciasta połączyć mikserem lub ręcznie – ciasto kruche posiekać i wyrobić krótko z drożdżowym. Zwijać wałeczki o długości 28cm i grubości 1cm, a z nich u formować precle – ósemki, zaczynając od ułożenia centralnej części, a potem zawijając końce.
Posmarować roztrzepanym białkiem lub jajem, posypać makiem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3cm, włożyć do nagrzanego do 220℃ piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200℃ i piec bez termoobiegu przez około 12 minut – sprawdzić po 8 minutach. Wyjąć, ostudzić na blasze, na której się piekły.