Babeczki bananowe z czarnymi jagodami

Smaczne babeczki śniadaniowe, proste do zrobienia i nieprzesadnie słodkie.
Banany powinny być mocno dojrzałe z ciemnymi plamkami na skórce, rozgniecione, na przykład widelcem, lekko – nie na papkę.
Podane składniki wystarczą do napełnienia 12 foremek lub 12- dołkowej blachy na babeczki i prawdopodobnie zostanie nam nadmiar ciasta, z którego można upiec babeczki w innych foremkach, niekoniecznie dedykowanych do tego celu – ale żaroodpornych. Na przykład papierowe foremki można umieścić w kokilkach lub niedużych filiżankach i w nich upiec ciasto.

Składniki

1 3/4 szklanki (280g) mąki
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do piecznia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka (2 średnie sztuki) bananów rozgniecionych
125 g masła roztopionego i ostudzonego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki czarnych jagód zamrożonych

około 12 sztuk (+2)

Metoda

Piekarnik nagrzać do 180℃ bez termoobiegu. 12-dołkową formę do babeczek natłuścić lekko i wyłożyć papierowymi foremkami.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przesiane kakao, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać.
W innym naczyniu wymieszać masło, jajka, jogurt i banany, na koniec dodać jagody.
W mieszance mąki wgnieść dołek, dodać masę bananową i wymieszać lekko, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek.
Piec przez około 20 minut, do suchego patyczka (patyczek, którym nakłujemy ciasto powinien wyjść suchy). Upieczone zostawić w formie na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić na kratce do ostygnięcia.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.