Buñuelos – ptysie serowe

Wytrawna przekąska lub dodatek do innych posiłków. Na ciepło lub na zimno. Najlepsze zaraz lub w ciągu kilku godzin po upieczeniu.
Korzystałam z przepisu z książki “Tapas & Spanish” Pepity Aris, gdzie używa się sera Manchego z La Mancha lub Cheddar. Ja dodaję starty Parmezan. Pecorino też może być lub inny ser o wyrazistym smaku.

dla 4 osób

Składniki

50g masła
1/4 łyżeczki soli
250ml = szklanka wody
115g = 1/2 szklanki mąki
2 jajka i 1 żółtko
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
50g = 1/2 szklanki starego sera żółtego o wyrazistym smaku

Metoda

Piekarnik nagrzać do 220℃ bez termoobiegu. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, sól i wodę umieścić w garnku. Zagotować.

Mąkę przesiać i dodać w jednym etapie do gotującej wody z masłem. Energicznie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Powstanie gęsta zwarta pasta, odchodząca od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia.

Mieszając wbić do masy jajka i żółtko po jednym, dodać musztardę, pieprz cayenne i ser.

Porcje wielkości 1 łyżeczki wycisnąć ze szprycy z szeroką końcówką lub wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec bez termoobiegu w 220℃ przez 10 min., potem zmniejszyć temperaturę do 180℃ i dopiekać przez ok. 15 min. do zrumienienia.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.