Sałatka z porów, uprażonych orzechów i jajek z dodatkiem majonezu. Ciekawe i smaczne zestawienie.
Przepis pochodzi z “Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej” Hanny Szymanderskiej, którą dostałam od mojej teściowej – dziękuję Mamo! Bardzo cenię sobie tę książkę, znakomite przepisy, ciekawe informacje i piękne wydanie.
Składniki
1 por – dość duży, tylko biała część
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
100g orzechów laskowych i włoskich, grubo usiekanych
4 jaja ugotowane na twardo, grubo posiekane
4 łyżki majonezu
kilka listków zielonej pietruszki
2 łyżki płatków migdałów
Uwaga: z soli można zrezygnować, jeśli używamy gotowego majonezu, być może będzie on już wystarczająco słony.
Metoda
Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku.
Pora umyć: krótkim nożem wykonać 4 podłużne nacięcia głęboko w kierunku środka, przez całą długość i wypłukać pomiędzy warstwami, osuszyć ściereczką, pokroić na cienkie plasterki – ćwiartki po nacięciu. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z pieprzem, cukrem i solą.
Dodać uprażone orzechy, jaja, majonez i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać płatkami migdałów i listkami pietruszki.
Można schłodzić w lodówce przed podaniem lub nie.
Dorota M