Buraki pieczone

Pieczone buraki są dobrym dodatkiem do czerwonego mięsa. Szczególnie polecam z posypką z orzechów włoskich i pietruszki. Przepis inspirowany przez The Australian Women’s Weekly.

Składniki

1 kg buraków czerwonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Forma do pieczenia lub blacha od piekarnika

Metoda

Piekarnik nagrzać do 220℃ bez termoobiegu lub 200℃ z termoobiegiem.
Buraki obrać ze skórki, odciąć końce, na młodych burakach można skórkę zostawić.  Pokroić na kawałki 5 x 2,5 x 2,5cm – ćwiartki lub mniejsze części, jeśli buraki są duże. Rozłożyć buraki w formie lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i skropić oliwą, wymieszać. Przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej. Piec przez 40minut.
W międzyczasie orzechy posiekać lub zmielić grubo w blenderze, wymieszać z pietruszką.
Po upieczeniu buraki posypać orzechami z pietruszką. Można zapiec w gorącym piekarniku przez 2 minuty bez przykrycia.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.