Piersi kurczaka z kandyzowaną skórką pomarańczową w sosie jogurtowym

Danie mniej skomplikowane niż się wydaje, efektowne. Najbardziej pracochłonne wydaje mi się przygotowanie pomarańczy, czyli ich “odfiletowanie”, jednak tę czynność można wykonać wcześniej, nawet poprzedniego dnia i kawałki pomarańczy przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Kurczaka polać sosem jogurtowym lub podać sos i pomarańcze osobno, jak kto woli.
Resztki kurczaka znakomicie nadają się do podgrzania w sosie razem z pomarańczami i skórką następnego dnia.

dla 6 osób

Składniki

Pomarańcze
4 pomarańcze
1/2 szkl wody
5 łyżek cukru
Kasza gryczana
1,5 szklanki kaszy gryczanej
3 szklanki wody
sól
2 łyżeczki masła
Kurczak
6 piersi kurczaka
2 szalotki pokrojone w cienkie piórka
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka papryki w proszku
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek
posiekana pietruszka- 1 łyżka
Sos jogurtowy
1 szklanka jogurtu naturalnego
sok z 1 limonki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Metoda

Pomarańcze
Pomarańcze umyć. Obrać skórkę – zachować skórkę z 1 pomarańczy.
Miąższ podzielić na cząstki, usunąć błony z każdej strony – można odciąć nożem.
Z odłożonej skórki 1 pomarańczy odciąć białą część, pokroić na paski, posiekać na cienkie paseczki, przełożyć do małego garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 5 łyżek cukru. Gotować ok. 3-5 min. do utworzenia syropu, odstawić.

Kasza gryczana
Jeśli kasza jest uprażona, ugotować w osolonej wodzie, ok. 15 min.
Kaszę nieuprażoną uprażyć mieszając na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie, zalać wodą, posolić, gotować ok.10-15min, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby uzupełniając wodę.
Po ugotowaniu dodać masło, wymieszać. Trzymać w cieple.
W czasie kiedy kasza się gotuje, można zająć się kurczakiem.

Kurczak
Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub lnianym. Przekroić wzdłuż na cieńsze filety, pokroić w 1,5cm paski, smażyć partiami po ok. 3 min. na oliwie razem z szalotką, czosnkiem i papryką. Posypać pietruszką. Trzymać w cieple do czasu przygotowania sosu.

Sos jogurtowy
Wymieszać, podgrzać, gotować 1min. mieszając.

Całość
Podawać kurczaka z kaszą gryczaną, sosem i cząstkami pomarańczy. Udekorować usmażoną skórką pomarańczową.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.