Smaczne i nieskomplikowane ciasto, intensywnie czekoladowe. Ulubione moich dzieci i ich przyjaciół. Dokonałam kilku modyfikacji w przepisie podanym przez Anielę Rubinstein.
Składniki
160g czekolady ciemnej
180g masła
3/4 szklanki* cukru
3 jajka, żółtka i białka oddzielić
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
blaszka do pieczenia 20×30 cm lub okrągła z kominem o średnicy 23cm
*1 szklanka = 250ml
Metoda
Piekarnik nagrzać do 160℃ bez termoobiegu.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, potem ostudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć łyżką lub mikserem aż będzie miękkie.
Dodać cukier, znowu utrzeć.
Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Dodać żółtka, po jednym, stale mieszając.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać, dodać stopniowo do masy czekoladowej.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Najpierw 1/3 białek wmieszać dokładnie do ciasta, następnie – delikatnie – resztę.
Piec około 40 min., nakłuć drewnianym patyczkiem – powinien wyjść suchy.
Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie ok. 10 min. aż lekko przestygnie, wyjąć z formy.
Oprószyć cukrem pudrem, gdy całkowicie ostygnie.
Uwaga:
– Roztarcie masła to ważny etap. Powinno być miękkie, aby połączyło się dobrze z innymi składnikami, nie może zacząć się topić.
– Można zrezygnować z proszku do pieczenia, jeśli mamy bardzo świeże jajka i białka ubiją się idealnie na sztywno.
Smacznego,
Dorota Mazur
Dziekuje serdecznie Dorotko za przepis, ciasto jest przepyszne i bede je robic w weekend;)
Wiolu, daj znać jak Ci poszło 🙂
Dorotko, poszlo mi doskonale. Ciasto jest naprawde latwe w przygotowaniu. Wyroslo mi peknie, pachnie oblendnie i jest przepyszne;))… tak jak Twoje
Wiolu, bardzo się cieszę!
Potwierdzam, doskonaly przepis! Dorotko, czekam na kolejne 🙂