Keks

Przepis na keks, czyli ciasto z dużą ilością bakalii – rodzynek i owoców kandyzowanych. Ciasto ma umiarkowanie wilgotną, przyjemną konsystencję, co jest zasługą warunków pieczenia i długiego leżakowania potem (24h). Piecze się powoli w niskiej temperaturze 150℃. Ponadto, ceramiczna lub gruba metalowa forma zapobiegają wysuszeniu ciasta.

Składniki
300g mieszanki rodzynek i pokrojonych owoców kandyzowanych
1-2 łyżki rumu
125g masła
125g cukru
3 jajka
kilka kropli olejku rumowego
250g + 1 łyżka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

podłużna forma do pieczenia o długości około 24cm, najlepiej ceramiczna lub z grubej blachy, wyłożona papierem do pieczenia

Metoda
Bakalie wymieszać z rumem, przykryć i odstawić na 1h.
Masło rozetrzeć, dodać cukier, potem jajka i olejek rumowy, połączyć, na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Można też masło, cukier, jajka, olejek, mąkę z proszkiem i solą razem wymieszać mikserem/robotem.
Bakalie posypać łyżką mąki i wymieszać, dodać do ciasta i połączyć.
Ciasto z bakaliami wyłożyć do formy. Piec w 150℃ bez termoobiegu przez 1h i 20-30minut.
Zostawić w formie o wystygnięcia na około 30 minut, potem wyjąć razem z papierem do pieczenia, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 24h przed pokrojeniem i jedzeniem.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.