Brzoskwinie pieczone z kruszonką migdałowo-kokosową

Owoce i kruszonka zapiekane oddzielnie, podawane są w osobnych naczyniach, a najlepiej smakują razem. Oczywiście znam ekstremalne przypadki, kiedy wybredni – to zresztą były “one”, nie “oni” – zjadają tylko owoce lub tylko kruszonkę.
Zamiast brzoskwiń można wziąć nektarynki lub morele, również śliwki – tylko czas pieczenia śliwek byłby krótszy, około 10-15 minut.
Zmodyfikowany przepis według Australian Women’s Weekly.

Składniki

1/2 szklanki (80g) mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek drobnego cukru
1 szklanka (60g) drobnych wiórków kokosowych
1/2 szklanki (80g) migdałów ze skórką grubo posiekanych
80g masła pokrojonego w kostkę
1kg brzoskwiń
dodatkowo: 4 łyżki cukru i 5 łyżek wody
średniej wielkości forma do pieczenia – na owoce
opcjonalnie: szklanka gęstej śmietany

Metoda

Piekarnik nagrzać do 180℃ bez termoobiegu. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Sporządzić kruszonkę. Połączyć mąkę, cynamon, cukier, wiórki kokosowe, migdały i masło – mikserem albo ręcznie, mieszać i wygniatać aż zaczną formować się grube okruchy. Masę rozłożyć na blasze, piec przez około 8 min. na złoto brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia (Fot.1).
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200℃ bez termoobiegu.
Wodę wylać na dno formy do pieczenia. Brzoskwinie przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w formie do pieczenia w jednej warstwie, przekrojoną stroną do góry. Posypać dodatkowym cukrem. Piec przez około 20 min., dotąd aż brzegi owoców zaczną brązowieć.
Podawać owoce z upieczoną kruszonką w osobnych naczyniach lub razem – owoce posypane kruszonką. Dodatkowo kleks gęstej śmietany.

IMG_9299
Upieczona kruszonka

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.