Lekkie i szybkie danie warzywne, do którego można dodać proteinową wkładkę, na przykład kurczaka lub wołowinę.
Orzechy nerkowca można zastąpić ziemnymi. Ostrożnie z dodatkową solą, jeśli używamy solonych orzechów.
Nie wiem czym można zastąpić kapustę chińską (bok choy), może cykoria?
4 porcje
Składniki
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 1/2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane w cienkie plasterki
2 sztuki kapusty chińskiej, bok choy, umytej, osuszonej i pokrojonej poprzecznie na kawałki o szerokości 2-3cm (Fot.1)
3-4 liście szczypioru, posiekane na około 3mm kawałki
1/3 szklanki orzechów nerkowca, cashews (Fot.2)
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Metoda
Ryż gotować w wodzie przez około 10 min, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Następnie garnek odstawić przykryty na około 5 min, aby ryż wchłonął resztę wody.
Czosnek i oliwę umieścić na patelni, najlepiej o grubym dnie, podgrzewać na małym ogniu przez 1 min. Czosnek powinien lekko podsmażyć się, ale nie może się przypalić, bo nabierze gorzkiego smaku.
Dodać kapustę chińską, podgrzewać na małym ogniu przez około 5 min., mieszając od czasu do czasu aż zielone części liści zwiędną, a białe lekko zmiękną – powinny pozostać twardawe. Dodać szczypiorek i orzechy nerkowca, wymieszać i podgrzewać dalej przez 1 min. Dodać sos sojowy, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z ryżem.

