Brukselka z chilli

Brukselka, którą da się zjeść – brzmi jak oksymoron, a jednak. Podgotowana i podsmażona z chilli i czosnkiem przyjmuje ciekawy orzechowy posmak, który uratował ją przed permanentną banicją z mojej kuchni. Tym razem – na zdjęciu poniżej – dla urozmaicenia dodałam garść fasolki szparagowej ugotowanej osobno.
Dobry dodatek do czerwonego mięsa. Warto spróbować.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Silvii Colloca “Silvia’s cucina”, którą polecam.

Składniki

300g brukselki – około 25 sztuk
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku grubo pokrojony
1/2 łyżeczki płatków chilli lub świeża/suszona papryczka chilli
sok z 1/2 cytryny
sól – szczypta lub do smaku

Opcjonalnie: garść fasolki szparagowej ugotowanej osobno, nie razem z brukselką

Metoda

W dużym garnku zagotować wodę.
Brukselki oczyścić, oderwać zewnętrzne ciemnozielone liście, przekroić na połówki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2-3 min. bez przykrycia – powinny być lekko miękkie i zachować soczyście zielony kolor. Osączyć i zahartować polewając zimną wodą.

Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek z czosnkiem i chilli, smażyć przez około 1 min. Dodać ugotowaną i osączoną brukselkę oraz – jeśli ktoś chce – fasolkę szparagową, smażyć mieszając przez około 2-5 min. do lekkiego zrumienienia brukselki. Skropić sokiem z cytryny i posolić.

IMG_9286
Brukselka z chilli z fasolką szparagową

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.