Ciekawe zastosowanie kaszy mannej, która w tych ciasteczkach jest mało wyczuwalna. Miękkie, o piankowej konsystencji w środku i twardawej powierzchni. Zamiast limonki można użyć cytrynę.
Zmodyfikowany przepis z Australian Women’s Weekly.
2 duże blachy ciastek
Składniki
60g masła, miękkiego
1/2 szklanki – 115g drobnego cukru (caster sugar)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 limonka – otarta skórka – tylko kolorowa część i wyciśnięty sok
1 szklanka – 170g mąki
1/2 szklanki – 80g kaszy mannej (coarse semolina)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania – opcjonalnie
Metoda
Masło i cukier ubić mikserem lub ręcznie do konsystencji kremu, powinny dokładnie połączyć się. Dodać oliwę, jajko, otartą skórkę i sok z limonki, miksować do połączenia składników. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kaszę manną i sól, dodać porcjami do masła cały czas miksując. Całość zostawić w lodówce na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180℃ bez termoobiegu. Blachę lub blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i rozłożyć na blasze do pieczenia w odstępach około 3cm. Jeśli masło zaczęłoby topić się, uformowane ciasto włożyć do lodówki na kolejne 15 min.
Piec przez 10-12 min. na lekko złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze przez 5 min. – spód będzie dość miękki. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Dorota M.
wyglada dobrze, ja zastapie cytryne, czekolada 🙂