Potrawka składa się głównie z cukinii, papryki i pomidorów, marchewkę można ostatecznie pominąć. Powstała jako wariacja na temat ratatouille, z którego wyrzuciłam bakłażana, a dodałam marchewkę. O dziwo, bakłażana niektórzy nie lubią.
Polecam z chlebem jako główną część posiłku, oczywiście nadaje się też świetnie na dodatek warzywny do innego dania. Najlepsza w sezonie ze świeżych warzyw.
Jeśli ktoś lubi, można podostrzyć smak i dodać chilli w początkowym etapie, razem z czosnkiem.
Składniki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 marchewki średniej wielkości obrane i pokrojone w cienkie słupki – julienne
1 cebula posiekana w grubą kostkę
2 ząbki czosnku grubo pokrojone
3 cukinie średniej wielkości pokrojone poprzecznie w cienkie talarki
4 czerwone papryki średniej wielkości pokrojone w czworokąty, ok. 2×3 cm
1 puszka, ok 400g pomidorów pokrojonych w kostkę
sól i pieprz po 1/2 łyżeczki lub do smaku
1 łyżka liści pietruszki posiekanych
Metoda
W garnku lub patelni o grubym dnie podgrzać oliwę, dodać marchewkę, mieszać na małym ogniu przez ok. 2 min., dodać cebulę i czosnek, dalej podgrzewać razem z marchewką aż lekko zmiękną, ok. 2 min. Dodać cukinie, smażyć bez przykrycia aż zmiękną – ok 5min., mieszać od czasu do czasu.
Papryki położyć na wierzchu pozostałych warzyw, przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu przez 5 min. bez mieszania. Całość polać pomidorami i sosem z puszki, przykryć i podgrzewać – dusić, całość niech lekko gotuje się przez kolejne 5-10 min. Papryka powinna pozostać lekko twarda, ale zmięknąć na tyle, aby nie była chrupiąca.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać pietruszką.
Smacznego
Dorota M
Witam
Taka trochę „szorstka” prezentacja siebie ale wiadomo kobieta w buszu nie jest faworytą w Wersalu 🙂 Tego szukałem przepis stworzony „pode mnie” (co do minuty, z zegarkiem i linijką w ręku) Proporcje u mnie wszystkiego po 1 kg papryka 2 kg Mówisz cukinia ? Pasowałaby bo ma wyjść „twarde ale mokre” No zobaczymy Dzięki Pozdrawiam
Daj znać jak Ci poszło. Duża ilość, ale cóż – wysiłek musi się zwrócić. Może dłuższy czas przy większej ilości. Pozdrawiam
Hejka
W pracy mnie 'poszczuł” Boże Dorota jak to pachniało …. Wiem że dużo ale co zrobisz? Taka proporcja Od 20 lat siedzę w 5 Przemianach nos i smak mam wyczulony , udać się musi tym bardziej że określiłaś czas (a tego mi brakowało co by nie było papki) Nie omieszkam powiadomić Do miłego
Hejka
W pracy mnie 'poszczuł” Boże Dorota jak to pachniało …. Wiem że dużo ale co zrobisz? Taka proporcja Nie omieszkam powiadomić Dzięki za info Do miłego
Pani w szkole pyta dzieci kim będą jak dorosną Jasiu odpowiada: „Lumpem”. Mija 20 lat, płyta lotniska, odrzutowiec, elegancki mężczyzna w złocie i z roli pyta w myślach sam siebie „Co poszło nie tak?” 🙂 Goście zachwyceni, talerze wylizane, przepis rozdany, tylko ja pytam siebie…… (1,5 kg papryki, reszta po 0,5kg) Schodzi na krojeniu ale podpowiedzi Dorotki sprawiły ze reszta poszła w kilka minut Minęłaś się z powołaniem (nauczanie początkowe) 🙂
Elipsa, cieszę się Twoim sukcesem!
Daj spokój Ani to paprykarz, ani ratatouille ani leczo choć bdb ale dzięki temu zauważyłem że prezentujesz nową jakość w kuchni Tak jak 5P harmonizuje smak doborem i kolejnością tak ty harmonizujesz smak charakterystyką i odniesieniem użytych składników takie 5Z (Zasad) Przyjrzyj się (1/2), (1,1,1), (2), (2-3, 2-3, 2-3), (4) Dorcia? Chyba masz swoją „złotą proporcję” 🙂 Pomyśl o tym , dopasuj resztę , powstaną nowe „Harmonia Smaku wg 5 Zasad Doroty”
Elipsa, zaprezentuj ty coś lepszego.
Wiadomo na zdrowy rozum,że każdy dopasowuje składniki wg.swoich potrzeb.
Według mnie powinieneś dodać tonę buraków!!!!!!