Kalafior w pomidorowym sosie chilli z zielonym groszkiem to znakomita przekąska lub danie główne.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane lub zmiażdżone
- 3 cm kawałek imbiru starty na tarce o małych oczkach lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszki
- 1 szklanka śmietany 22-36%
- 1 kalafior średniej wielkości podzielony na różyczki
- 1 puszka pomidorów lub 2 -3 pomidory pozbawione skórki i nasion, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka zielonego groszku, mrożonego
- 1 szklanka jogurtu
- posiekana pietruszka do posypania
Metoda
Oliwę rozgrzać, najlepiej w głębokim garnku o grubym dnie, dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć mieszając aż cebula zeszkli się. Zmniejszyć ogień, dodać chilli i paprykę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez 1 min.
Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać kalafior i pomidory, gotować przez 5 min. na małym ogniu, bez przykrycia, kilka razy zamieszać.
Dodać groszek i jogurt, zamieszać. Gotować jak poprzednio, na małym ogniu, bez przykrycia, kilkakrotnie mieszając przez ok. 5 min. Kalafior powinien pozostać lekko twardy. Przed podaniem posypać pietruszką.
Podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego 🙂
Dorota Mazur