Babeczki z kajmakiem i orzechami

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione masą kajmakową i prażonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.

Składniki
150g masła pokrojonego na kawałki
250g mąki
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
puszka masy kajmakowej
1 szklanka orzechów włoskich (ćwiartki) lub laskowych (w całości)

foremki na babeczki
około 24 sztuki

Metoda

   Z masła, mąki, cukru i jajka zagnieść ciasto, najłatwiej mikserem. Można ręcznie, masło posiekać z mąką i cukrem na kawałki wielkości ziarna ryżu, dodać jajko i zlepić, zagnieść całość na jednolitą masę. Zawinąć w folię, zostawić w lodówce co najmniej na 1h.
  Ciastem wykleić foremki na grubość około 4mm; można w tym celu ciasto rozwałkować i wykroić odpowiednie kółka. W trakcie tego procesu, wylepione już foremki umieszczać w lodówce. Ciasto w każdej foremce nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby nie deformowało się w czasie pieczenia.
   Piekarnik nagrzać do 200℃ bez termoobiegu. Foremki z ciastem ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Babeczki wyjąć ostrożnie z foremek kiedy są jeszcze ciepłe, zimne nie odstają tak dobrze. Wystarczy pojedynczo odwrócić foremkę do góry dnem trzymając za krawędź jedną ręką i przechwycić babeczkę drugą ręką.
   Orzechy uprażyć na blasze, rozłożone w jednej warstwie, w piekarniku 180℃ przez 5-8 minut, do lekkiego zbrązowienia i wyraźnego aromatu.
   Masę kajmakową z puszki przełożyć do małego garnka, podgrzać. Zostawić odpowiednią ilość uprażonych orzechów do końcowej dekoracji, resztę dodać do masy kajmakowej. Kajmak z orzechami rozłożyć do babeczek, na wierzchu umieścić dodatkowe orzechy.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.