Ciasto z dużą ilością czekolady, bardzo łatwe w przygotowaniu. Można przechowywać przez 3 – 5 dni lub zamrozić. Polecam.
Składniki
250g masła
250g ciemnej czekolady
4 jajka
1 szklanka (250ml) cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200g czekolady posiekanej niezbyt drobno (ok. 5-8mm kawałki), najlepiej mieszanka różnych czekolad
Forma do pieczenia 20x30cm lekko natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia
Metoda
Piekarnik nagrzać do 160℃.
Stopić masło i ciemną czekoladę (250g) na parze – w żaroodpornym naczyniu przykrywającym garnek z gotującą się wodą tak, aby naczynie nie dotykało powierzchni wody. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia prawie do temperatury pokojowej.
Jajka i cukier ubić mikserem do białości. Wmieszać stopioną czekoladę z masłem. Przesiać przez sitko kakao z mąką i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do formy i piec w 160℃ przez około 20 – 30 minut. Nakłuć patyczkiem, powinien być suchy – jeśli jest mokry, to piec dłużej.
Zostawić w formie do ostygnięcia (1h), potem pokroić.