Sausage rolls, czyli kiełbaski w cieście. Lubiana, prosta i szybka przekąska dostępna w każdej australijskiej piekarni. Różnią się zawartością mięsa w mięsie, posypką i wielkością.
Prawdopodobnie jest to danie kuchni australijskiej, ale nie jestem tego pewna. Kiedyś w radiu tutejszy ekspert dyskutował różne kuchnie świata. Ku rozczarowaniu prowadzącej stwierdził, że kuchnia australijska jako osobny rodzaj kuchni nie istnieje. Może dlatego niektórzy zwolennicy kuchni kontynentalnej uwielbiają je tylko pod nazwą paszteciki z mięsem.
Jeśli uznamy ten wyrób za paszteciki, będzie to najprostszy przepis na nie jaki znam. Surowe mięso i gotowe ciasto francuskie. Ciasto jest tylko dodatkiem, smak nie jest dominujący, więc niewiele się traci używając gotowego.
Przed pieczeniem można posypać nasionami sezamu lub maku, według fantazji.
32 sztuki
Składniki
1kg mięsa mielonego wołowego
1 średnia cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone
2 jajka
2 łyżki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka płaska soli lub wg uznania
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
2 marchewki drobno starte
2 szklanki bułki tartej
1 jajko dodatkowo, roztrzepane do posmarowania pasztecików
2 łyżki nasion sezamu do posypania pasztecików
5 arkuszy mrożonego ciasta francuskiego (Ozzi puff pastry) ok. 24×24 cm
2 duże blachy do pieczenia, np. od piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia
Metoda
Piekarnik nagrzać do 200℃ bez termoobiegu.
Ciasto rozmrozić na blacie lub desce do krojenia.
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, pietruszką, papryką, solą, pieprzem, marchewką i bułką tartą na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem.
Podzielić masę mięsną na 10 części. Z każdej uformować wałek długości boku arkusza ciasta.
Arkusz ciasta przeciąć poprzecznie na pół. Na każdej połówce ułożyć wałek mięsa, zawinąć ciasto i skleić brzegi. W celu dobrego sklejenia może okazać się konieczne zwilżenie jednego z brzegów ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem, ewentualnie korekta wielkości wałka mięsnego. Gotową rolkę przekroić na pół, a każdą z połówek jeszcze raz na pół. Każdą rolkę lekko spłaszczyć i naciąć ukośnie powierzchowną warstwę ciasta – dwa razy.
Powtórzyć z resztą ciasta i mięsa.
Ułożyc paszteciki złączeniem do dołu na blachach do pieczenia. Posmarować rozrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez ok. 20 min., na środkowej półce piekarnika, po jednej blasze naraz.
Doskonałe z gorącym barszczem czerwonym lub sosem pomidorowym.
Smacznego
Dorota M.
pychotka, polecam!