Ciasteczka lawendowe z orzechami

Ciasteczka lawendowe z orzechami powstają dość szybko, jest to ciasto pół-kruche z dodatkiem przypraw, orzechów i przyjemnej warstewki cukru pudru. Najbardziej relaksująca część przygotowania to zrywanie kwiatków lawendy. Polecam użycie świeżej lawendy, oczywiście ciasteczka z suszoną też będą pyszne.

Składniki na ok. 15-20 sztuk

10g masła
75g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropli olejku waniliowego
1 jajko
200g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwiatków lawendy – mniej suszonej
cukier puder do obtoczenia ciasteczek – około 3 czubate łyżki
orzechy włoskie, +/- migdały i orzechy laskowe do dekoracji

Metoda

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem/zapachem waniliowym i lawendą. 
Dodać i jajko i dalej ucierać na gładką masę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać do utartej masy.
Jeśli ciasto jest zbyt miękkie – t.j. masło się topi, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1/2h.
Ze schłodzonego ciasta utoczyć wałek o średnicy 3cm. Wałek pokroić na 2cm plastry.
Na talerz wysypać cukier puder. Każdy plasterek ciasta położyć na cukrze i przycisnąć lekko, obrócić i to samo zrobić z drugiej strony, potem wbić orzech/y i lekko spłaszczyć, np. do wysokości 8-10mm. 
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200℃ bez termoobiegu/180℃ z termoobiegiem przez około 12 min. na złoty kolor – po 10 minutach otworzyć piekarnik i sprawdzić.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.