Quinoa z dynią i szpinakiem

Ugotowana kasza quinoa z pieczoną dynią, blanszowanym szpinakiem i parmezanem to danie jarskie. Przepis zakwalifikowany jako „zdrowe jedzenie”, co ma znaczenie dla głodnych ludzi, którzy kiedyś zjedli za dużo. Inspirowane przez gazetkę sklepową Woolworth. Można spróbować też z podsmażoną szynką lub boczkiem.

Składniki
ok. 1 kg dyni dowolnego rodzaju, z obraną skórą, pokrojoną w kostkę 1.5-2cm
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku grubo posiekane
1 łyżeczka suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego
150g kaszy quinoa, wypłukanej i osączonej na sitku
1 szklanka/ 120g liści młodego szpinaku 
1/2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka rosołu (woda + rosół w proszku – ok)
1-1.5 szklanki wody
kilka łyżek oliwy z oliwek
pieprz mielony, sól
opcjonalnie: 100-200g kiełbasy, szynki lub boczku

Metoda
Piekarnik nagrzać do 200℃/180℃ z termoobiegiem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojoną dynię obtoczyć w 1 łyżce oleju, rozłożyć na blasze w 1 warstwie, posypać pieprzem. Piec około 1/2h aż zmięknie a brzegi kostek przypieką się/zbrązowieją.
2-3 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać i usmażyć cebulę i czosnek z tymiankiem przez 2-3 minuty. Dodać quinoa i smażyć przez 2 minuty, mieszając. Dodać po szklance rosołu i wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 min. aż quinoa zmięknie. Co 5 minut sprawdzić i dolać wodę jeśli zbyt dużo wyparowało.
Opcjonalnie: kiełbasę, szynkę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć – szynkę na oliwie z oliwek – przez 5 minut.
Do patelni z ugotowaną quinoa dodać parmezan, szpinak, upieczoną dynię i podsmażoną kiełbasę/szynkę/boczek – jeśli używamy, wymieszać do połączenia składników i zmięknięcia/ zwiędnięcia liści szpinaku.
Spróbować, doprawić pieprzem i solą – może wystarczyć sól z kiełbasy/szynki/boczku.
Smacznego!

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.