Tarta na kruchym cieście ze śmietaną

Tarta z wytrawnym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem śmietany.
Składniki nadzienia można zmieniać dowolnie i używać to, co mamy akurat dostępne. W zalewie podstawa to jajka i śmietana; przyprawy takie, jakie lubimy.
Bardzo polecam kruche ciasto z dodatkiem śmietany, przepis na podstawie The Australian Women’s Weekly.

Składniki
ciasto:
♠  335g (2 1/4 szklanki) mąki
♠  125g zimnego masła posiekanego na małe kawałki
♠  120g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany ok. 30%
♠  1/4 łyżeczki soli
♠  masło do wysmarowania formy
♠  1 jajko lekko roztrzepane do posmarowania ciasta

nadzienie:
♥  2-4 łyżek oliwy z oliwek
♥  3 średnie cebule posiekane w kostkę
♥  1 łyżeczka suszonego rozmarynu
♥  200g boczku posiekanego w cienkie słupki

zalewa:
♦  6 jajek
♦  120g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany ok. 30%
♦  1 łyżka musztardy
♦  80g (2/3 szklanki) startego sera żółtego o wyrazistym smaku
♦  3 łyżki posiekanych ziół: po 1 łyżce koperku, natki pietruszki i  szczypiorku lub inne proporcje
♦  1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
♦  1/2 startej gałki muszkatołowej, opcjonalnie
♦  można dodać sól do smaku, ja nie dodaję – mamy już sól w serze żółtym i boczku

♣  forma do pieczenia o dolnej średnicy ok. 22cm i głębokości 5cm lub podobna

Metoda

•  Masło posiekać z mąką i solą lub połączyć używając miksera/ robota kuchennego, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem.
•  Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm, wyłożyć nim formę do pieczenia – można przenieść arkusz ciasta na formę lub wylepić formę rozwałkowanymi kawałkami, ja zwykle łączę te dwie metody. Resztę ciasta zwinąć w kulę, którą można umieścić wewnątrz formy, całość owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na co najmniej 30 minut, można do następnego dnia.
•   Oliwę podgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć przez 5-8 minut mieszając, aż cebula zmięknie i lekko zmieni kolor. Usmażoną cebulę przełożyć do miski i odstawić.
• Na patelnię wyłożyć boczek i podsmażyć aż tłuszcz się wytopi i boczek przyrumieni, odstawić.
•   Jajka roztrzepać ze śmietaną i musztardą, dodać ser żółty, zioła i przyprawy, wymieszać.
•  W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180℃ bez termoobiegu.
•   Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ciasto nakłuć widelcem przez całą grubość ciasta równomiernie na całej powierzchni w odległości co 3-4cm. Pozostałą kulę z ciasta rozwałkować (0,5cm) i odłożyć. Ciasto piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika na lekko złoty kolor. Podczas pieczenia ciasto skurczy się – po wyjęciu z piekarnika brakujące kawałki dokleić z odłożonego ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem (resztę jajka zachować) i piec przez 5 minut na złoty kolor.
•   Pozostałe ciasto pokroić na paski, które użyjemy do dekoracji.
Podpieczone ciasto napełnić nadzieniem: najpierw warstwa cebuli, potem boczek, na to masa jajeczna. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta i posmarować je roztrzepany jajkiem. Piec przez około 30 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut aż lekko przestygnie, będzie lepiej trzymało kształt przy krojeniu.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Jeden komentarz do “Tarta na kruchym cieście ze śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.