Sałatka z jęczmieniem i pieczarkami

Gotowane ziarno jęczmienia perłowego (pearl barley) to zaskakująco smaczny i łatwy składnik, do tego pieczone pieczarki i czosnek, posypane parmezanem – wkładka proteinowa. 
Lekki posiłek przy niewielkim nakładzie pracy, potrzebny piekarnik.
Polecam

Składniki

3/4 kubka = ok. 200ml jęczmienia pełowego
400g pieczarek
1 por
1 główka czosnku
3 łyżki + 1/4 kubka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
listki z kilku gałązek tymianku
4-6 łyżek parmezanu startego lub w płatkach
średni garnek, papier i blacha do pieczenia

Metoda

Pieczarki umyć gąbką, pokroić na połówki lub ćwiartki zależnie od wielkości. Pora częściowo przekroić wzdłuż w 4 miejscach i umyć rozchylając listki, pokroić na cienkie plasterki. Z główki czosnku odciąć górną część aby odsłonić miąższ ząbków. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią pora i pieczarki, polać 3 łyżkami oliwy, wymieszać. Przygotowaną główkę czosnku ułożyć z boku formy. Piec w 200℃ / 180℃ z termoobiegiem przez 30min. do lekkiego zbrązowienia (Fot.1).

Jęczmień ugotować w 2 kubkach wody przez 30 min aż zmięknie. Wylać na sitko i krótko opłukać wodą, dobrze osączyć.

W dużej misce sałatkowej wymieszać jęczmień, pieczarki i pory, dodać oliwę z octem balsamicznym, posypać parmezanem i tymiankiem. Podawać z pieczonym czosnkiem (fot.2).

Fot.1

Fot.2

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.