Śliwki konserwowe

Śliwki konserwowe według przepisu Siostry Anastazji z książki „Przetwory i dania mięsne”, wydawnictwo WAM 2010. W oryginalnym przepisie używa się śliwki węgierki. W buszu rzadko mam dostęp do węgierek niestety, daję inne śliwki o zwartej strukturze i ciemnej skórce.

Składniki
2kg śliwek – można więcej, wtedy zwiększyć ilość zalewy
na zalewę:
125ml / pół szklanki octu białego 10%
500g cukru
500ml / 2 szklanki wody
1 laska cynamonu
4-6 goździków

Metoda
1. Umyć śliwki, nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do dużego garnka.
2. Składniki zalewy umieścić w innym garnku i zagotować. Zalać śliwki, zostawić na kilka godzin lub na noc.
3. Potem odlać zalewę, zagotować ją i ponownie zalać nią śliwki.
4. Powtórzyć pkt. 3.
5. Śliwki przełożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać nią śliwki w słoikach.
6. Porządnie zakręcone słoiki pasteryzować – gotować przez 15-20 min. lub w piekarniku 100℃.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.