Gołąbki aka sarma

Gołąbki aka sarma to mięso mielone +/-ryż zawinięte w liście kapusty w sosie własnym, z grzybami lub pomidorowym.
Zamiast gotowania główki kapusty użyłam liście kapusty z dużego słoika produkcji chorwackiej.
Pani Anna O., Chorwatka, opowiedziała mi o sarmie – chorwackich gołąbkach i dała mi pierwszy słoik liści kapusty. Nazywała moje gołąbki „sarma”. Zostawiłam polskie nadzienie z ryżem i sos pomidorowy.

Ryż do gołąbków może być krótkoziarnisty (arborio) lub długoziarnisty. Lepszy jest krótkoziarnisty, bo bardziej się klei, używałam oba.
Gołąbki można zamrozić i postępować delikatnie przy rozmrażaniu aby się nie rozwaliły lub zawekować – do dużych słoików i pasteryzacja przez 30 minut w piekarniku +/- z termoobiegiem 100℃.

Polską wersję przepisu polecam stąd: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/golabki/przepis.html

Składniki
– 1 duży słoik liści kapusty (fot.1)
– 1 szklanka (220ml) ryżu krótkoziarnistego (arborio) lub długoziarnistego
– 1kg mielonej wołowiny
– 2 cebule
– 1 łyżeczka: sól, pieprz, mielona papryka, oregano, majeranek
– 1-1,5l rosołu lub bulionu w proszku (np. Vegeta) rozpuszczonego w wodzie
– mała puszka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka mąki

Metoda
Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Ryż, cebulę, sól i pieprz dodać do mięsa i wymieszać w mikserze lub ręcznie.
Liście kapusty delikatnie odcisnąć, rozwinąć. Większe liście przeciąć pośrodku na połowę, odciąć zgrubienia i poszarpane części z liści i wyłożyć nimi dno dużego garnka (ok. 5l).
Z mięsa formować małe cylindry o długości 5-7cm i średnicy 2,5-3cm. Każdy wałek mięsa umieścić na liściu kapusty, zawinąć kapustę najpierw na krótsze boki, a potem zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak najciaśniej.
Uformowane gołąbki ułożyć w garnku na fragmentach liści kapusty łączeniem do dołu. Prawdopodobnie uzyskamy 2 warstwy.
Całość zalać gorącym bulionem tak, aby pokrył gołąbki – mogą trochę wystawać.
Gotować na małym ogniu przez 45 minut.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego na jednolitą masę, dodać resztę koncentratu i wymieszać. Z ugotowanych gołąbków odlać pół szklanki sosu i połączyć z koncentratem z mąką, dodać paprykę, majeranek i oregano. Wlać do gołąbków i gotować jeszcze przez 10 minut.
Gołąbki można zjeść samodzielne lub z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

  Fot.1`

 

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.