Jabłka pieczone

Jabłka pieczone z nadzieniem orzechowo-cynamonowym, wydrążone wcześniej za pomocą specjalnego przyrządu. Jabłka można upiec bez wydrążania/ usunięcia gniazd nasiennych i też są pyszne. Wydrążanie to wysiłek, zależy od gatunku/miękkości jabłek. Przydałoby się jakieś ulepszenie narzędzia do drylowania jabłek, apple corer.

Składniki
6 jabłek
garść orzechów włoskich
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
6 x 1/2 łyżeczki masła
śmietana jako dodatek

Metoda
Jabłka wydrążyć z gniazd nasiennych.
Orzechy, cukier i cynamon utrzeć lub zblendować niezbyt drobno, powstałą masą napełnić tunele w jabłkach, docisnąć palcem, położyć grudkę masła na wierzchu.
Piec na blasze/ formie wyłożonej papierem do pieczenia w 180℃ przez 15 minut. Można podawać z łyżką śmietany.

Autor

Dorota M

Nazywam się Dorota. Mieszkam w australijskim buszu. Lubię dobrą kuchnię, lekturę i fotografię.

2 komentarze do “Jabłka pieczone”

  1. Pieczone jabłka to prosty i pyszny deser, który zawsze kojarzy się z domowym ciepłem. Połączenie cynamonu, orzechów i masła sprawia, że pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej! Wydrążanie jabłek może być trochę męczące, ale warto – choć przydałoby się lepsze narzędzie do tego. Najlepsze prosto z pieca, z odrobiną śmietany. Smacznego!

  2. Pieczone jabłka zawsze mi się kojarzy z domowym ciepłem. Połączenie cynamonu, orzechów i masła sprawia, że pachną obłędnie i smakują jeszcze lepiej! Wydrążanie jabłek może być trochę męczące, ale warto – choć przydałoby się lepsze narzędzie do tego. Najlepsze prosto z pieca, z odrobiną śmietany. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.